maanantai 3. joulukuuta 2018

Tutustumiskäyntejä ja tapaamisia

Olemme reissun aikana tavanneet lukuisia ihania ihmisiä mielenkiintoisine elämäntarinoineen. Tutustumispaikoissamme olemme tavanneet paikallisia uurtajia ja suunnannäyttäjiä. On ollut hienoa huomata, että maassa on rohkeita ja eteenpäin katsovia ihmisiä, jotka jaksavat uskoa omaan tekemiseensä!
Esimerkkinä vammaisten naisten toiminta- ja työkeskuksen Epsan perustaja Sangita, joka on sisukkaasti raivannut tietä vammaisille ja vammautuneille naisille ja auttanut monia hankkimaan oman elantonsa. Myös harjoittelupaikkamme Down Schoolin perustaja Shila on oiva esimerkki sisukkaasta nepalilaisnaisesta, joka on laittanut alulle vammaisten lasten koulun, ja tekee tärkeää työtä erityisryhmien hyväksi. Unohtamatta myös tarmokkaita nepalilaismiehiä, kuten Rajendra, joka on perustanut huume- ja alkoholivieroitusklinikan, sekä oman kotimme Mercy Homen Tulsin, joka tekee hienoa työtä vähäosaisten lasten ja vanhusten hyväksi meidän oman kimppakämppämme alakerrassa.

Henry & Saira
On ollut myös ihana tutustua omaan paikalliseen ohjaajaamme Sairaan ja hänen perheeseen. Saira on paljasjalkainen katmandulainen nainen, joka aikoinaan tapasi kotinurkillaan suomalaisen Henryn. Pariskunta on pitänyt yhtä jo yli kymmenen vuoden ajan, minkä aikana Saira on lukenut lähihoitajaksi Pieksämäen Seurakuntaopistolla ja oppinut suomen kielen uskomattoman sujuvasti! Saira, Henry ja heidän 9-vuotias poikansa ovat asettuneet asumaan Kathmandun laidalle. He käyvät yleensä vuosittain Suomessa, mutta ainakin tällä hetkellä elämä ja arki Nepalissa on molempien mieleen. Saira on ollut meidän yhteyshenkilömme harjoittelupaikkaamme Down Schooliin ja tarvittaessa auttanut meitä muissakin asioissa. Iloksemme saimme heiltä kutsun kylään, ja kyllä meitä hemmoteltiin! Tarjolla oli itseleivottuja korvapuusteja ja Henryn talon katolle rakentaman pienen saunan löylyt! 😊





Näiden upeiden kohtaamisten lisäksi olemme saaneet tavata Nepalissa elämäntyötään tekeviä suomalaisia. Saimme sattumalta kuulla, että samaan aikaan Nepalissa on käymässä yksi suurista uranuurtajista, Kirsti Kirjavainen. Hänen elämäntyönsä Nepalissa oli tullut jo hieman tutuksi minulle ja Sarille koulussamme, missä yksi opettajistamme tutustutti meidät Kirstin kirjoittamaan teokseen hänen työstään täällä. Kirsti on Suomen Lähetysseuran työntekijä ja kätilö sekä Kirsti oli yksi kolmesta ensimmäisestä lähetysseuran lähetistä Nepalissa. Kirsti on auttanut Nepalissa etenkin syrjäkylien väestöä jo yli 40 vuoden ajan. Yhtenä iltana Kirsti tulla tupsahti Mercy Homeen meitä tapaamaan. Voi miten valoisa ja rohkea nainen! Me suut ammollaan kuuntelimme Kirstin tarinoita teekupposten ääressä. Häntä olisi voinut kuunnella vaikka kuinka pitkään, niin monia kokemuksia ja seikkailuja hänellä on takanaan. Hän on tullut maahan yli 40 vuotta sitten ensimmäisen kerran, ja nähnyt maan monia vaiheita. Rohkeasti hän on jatkanut tärkeää työtään, vaikka myös vastoinkäymisiä on ollut. Kirstin elämäntyöstä voi lukea lisää esimerkiksi seuraavista linkeistä:

Kirstin tapaaminen

Maailma on pieni. Olimme saaneet kuulla Kirstiltä, että Kathmandussa asuvat myös Suomen Lähetysseuran työntekijät Juha ja Elina Lind. Ei mennyt kuin muutama päivä tapaamisestamme, kun olimme talomme katolla pesemässä pyykkiä ja nauttimassa auringosta, kun Juha ja Elina Tulsin saattelemana kävelivät paikalle. Saimme kuulla lisää tarinoita suomalaisten tärkeästä työstä Nepalissa. Juha ja Elina ovat siviiliammateiltaan lääkäreitä, mutta olleet erilaisissa tehtävissä Nepalissa vuosien saatossa. He viettivät maassa vuodet 1992-2000 (lukuun ottamatta 1995-1996), jonka jälkeen he asuivat vuosia Suomessa. Nepal kuitenkin veti puoleensa, ja pariskunta palasi maahan keväällä 2016. He ovat tehneet maassa lääkärin työtä sekä toimineet yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Lähetysseuran paikallinen toimisto Felm Nepal tekee työtä syrjittyjen väestöryhmien hyväksi. Lähetysseuran tukemat kansalaisjärjestöt edistävät esimerkiksi ruokaturvaa, koulutusta, rauhantyötä sekä naisten ja vammaisten asemaa. Forward Looking (paikallinen vammaisjärjestö, jossa pääsimme myöskin vierailemaan) on yksi Felm:in kumppanijärjestöistä. Lisää Lähetysseuran paikallistoimistosta Felm:stä voi lukea osoitteessa https://felm.suomenlahetysseura.fi/tyomme/aasia/nepal/ sekä Facebook- sivuilta ”Suomen Lähetysseura Nepalissa”. Oli mielenkiintoista kuulla Juhan ja Elinan näkemyksiä Nepalin kulttuurista ja yhteiskunnasta. Onni onnettomuudessa, että naapurissamme asuu kaksi lääkäriä, sillä Jonna pääsi käymään yksityisvastaanotolla jatkuneen flunssansa takia…


Tekstistä jälleen kiitos Jonnalle. Mielettömiä kohtaamisia ja aivan upeita mahdollisuuksia tämä reissu meille tarjonnut. Ei voi olla kuin kiitollinen, kun on saanut tavata täällä näitä upeita ihmisiä. 
- Eve 😘

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti