sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Temppeleihin tutustumista

Vapaana sunnuntaina päätimme lähteä katsastamaan kaksi temppeliä, jotka kuuluvat Kathmandun suosituimpiin kohteisiin. Ensimmäisenä tutustuimme Nepalin pyhimpiin hindupyhättöihin kuuluvaan Pashupatinathin temppelialueeseen. Pashupatinathin temppeli on pyhän Bagmatijoen varrelle levittäytyvä uskonnollinen alue. Kyseessä on suosittu hautajaisten järjestämispaikka ja mekin seurasimme joen rannalla ulkoilmassa tapahtuvaa polttohautausta. Ensin ruumis pestiin pyhässä joessa (jalat ja kasvot) ja edesmenneen elämää juhlittiin. Sen jälkeen ruumis poltettiin joen varrella olevalla ulokkeella ja tuhka kaadettiin jokeen. Kyseessä oli todella käymisen arvoinen paikka, hautajaisseremonia oli vaikuttava näky ja tunnelma oli rauhaisa ja jotenkin taianomainen. Vaikka koko rituaali kuulostaa kamalalta ja mekin näimme useita ruumiita, niin se on omalla tavallaan upea kunnioitus elämää kohtaan. Muutama kuva Pashnupatinathinista:

Sadhu eli pyhämies (paitsi tämä mies ei ollut varsinaisesti aito Sadhu,
sillä hän keräsi rahaa kuvia vastaan, joka ei Sadhuille kuulu).

Polttohautauspaikkoja vähempivaraisille.
 Polttohautauksia käynnissä.

Polttohautauspaikka varakkaammille.
Ennen polton aloittamista paikka koristeltiin kauttaaltaan ja
ilmeisesti lähimmät sukulaiset kiersivät aivan ruumiin
vierttä jonkin tietyn kaavan mukaan.

ihmisiä katsomassa polttohautauksia

Sieltä matka jatkui Boudhanathin temppeliin (Boudhaan), joka oli kävelymatkan päässä Pashupatinathista. Tämä temppeli on yksi tärkeimmistä Tiibetin ulkopuolella sijaitsevista buddhalaisista pyhätöistä. Sen arvellaan olevan peräisin 500 -luvun lopulta. Pyhiinvaeltajat kävelevät joka päivä rituaalin mukaisesti myötäpäivään kuvun muotoisen stupan ympäri eri tasanteilla ja pyörittävät rukousmyllyjä. Alue oli tiilimuurin ympäröimä ja oli kuin olisi astunut toiseen maailmaan kadun kaaoksen jälkeen! Aluetta ympäröivät värikkäät käsityöläisliikkeet ja kahvilat. Sieltä löytyi tiibetiläisiä matkamuistoja, kuten rukoushelmiä, tekstiilejä ja Dalai-lamaan liittyviä muistoesineitä. Näkemisen arvoinen paikka tämäkin!




Alla oleva kuva vaati päästä kaikista suurimmaksi, jotta tunne kuvasta välittyisi edes lähes täydellisesti.


Kolmas suosittu temppelinähtävyys Kathmandussa on Swayambhunath-temppeli, joka tunnetaan myös nimellä apinatemppeli. Se on vaikuttava buddhalainen pyhättö, jossa on kullattuja patsaita, rukousmyllyjä ja satoja kujeilevia apinoita. Swayambhunath on 400 – luvulta peräisin oleva sekä buddhalaisten että hindujen pyhä paikka. Temppelille johtaa jyrkät portaat, joissa on 365 askelta (me kuljimme portaat alas, koska tulimme temppelialueelle länsipuolelta toista reittiä. Kukkulan laella meitä tervehti Swayambhunathin valtava valkoiseksi kalkittu kupolimainen stupa. Paikka oli kiehtova kokemus. Siellä oli vuosisatoja vanhoja patsaita ja veistettyjä ikoneita. Satojen voilamppujen sekä suitsukkeiden makea tuoksu loi tähän ikivanhan uskonnollisen alueen ympärille maagisen tunnelman. Ja niitä apinoita oli niin hauska seurata! Temppeliltä oli upeat näkymät Kathmandun laaksoon ja korkeanpaikan kammoinen Sarikin uskaltautui muiden kannustamana näköalaravintolan terassille!




Välillä muistettu ottaa myös perinteisiä turistiselfieitä.






Tekstistä kiitos Sarille, ja suurimmasta osasta kuvista Jerelle! Mikä onni, että Jere sattui matkaan mukaan, sillä onhan nämä kuvat aivan upeita ja vaikuttavia!
- Eve 😘

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti